zaterdag

Dworp

Dag 1 - dinsdag

Op dinsdag vertrokken we met de bus naar Dworp. Na een uurtje rijden zagen we het gebouw al in de verte. We dachten direct aan het 1ste jaar Lager Onderwijs waarbij we ook naar Dworp gegaan zijn. Nu pas beseften we hoe snel die tijd eigenlijk kan gaan.

Onze valiezen plaatsten we in de bagageruimte en we werden verwacht in een lokaal voor onze eerste keuzesessie. Als eerste volgde ik bodypercussie - muziek.
Als instap gingen we de kring rond en moest iedereen een geluid maken met je lichaam. Hierna gingen we terug de kring rond maar moesten we onze naam verklanken door bij elke lettergreep een geluid te maken met ons lichaam. Dan speelden we het spelletje 'ik ga op reis en neem mee' met de verklanking van de namen. Het is ons gelukt om de kring rond te raken. We maakten het makkelijker en moeilijker door eerst de namen te zeggen tijdens het nadoen en nadien zonder de namen te zeggen. Dit kan je ook meegeven aan de leerlingen dat het makkelijker is als je de namen zegt en als je effectief naar de leerlingen kijkt.
Dan moesten we een binnen- en buitencirkel vormen en recht tegenover elkaar gaan staan. De binnencirkel begon met een ritme te maken, de buitencirkel deed dit na en omgekeerd. Dan schoven we door en deden we hetzelfde met de volgende persoon. Dan schoven we nog eens door en moesten we het doen op het aangegeven ritme.
Na dit vormden we groepjes van 4. We bedachten een ritmisch stuk van 8 tellen. Nadien moesten we dit aanleren aan de andere groepen. Dan plakten we alles achter elkaar en deden we het eerst met voordoen en nadien zonder.
Dan gingen we over naar de rap/hiphop. We kregen een basisritme aangeleerd: de klap-knip-beat. Nadien moesten we aanvullen met ons groepje van 4, waarbij we terug een zelfbedacht stuk maakten. En nadien deden we het allemaal samen.

Na deze interessante en zeer bruikbare sessie,  schoven we aan voor het middagmaal.
Na de middag stond onze andere keuzesessie op ons te wachten. Ik had vertellen gekozen.

We begonnen deze sessie met alles op te warmen, armen, benen, hoofd, tong,... Nadien moest iedereen tegelijk zijn naam zeggen. Eerst van stil naar luid, naar traag naar snel, ... Dan gingen we de kring rond, iedereen moest naar beneden kijken en om de beurt je naam zeggen en een anekdote over jou vertellen. Dan werden we in groepjes van 4 verdeeld. We kregen een papier met zand op. De opdracht was om aan elkaar een sprookje te vertellen. De ene persoon moest dit doen in 8 minuten, de andere in 5 minuten, dan iemand in 3 minuten en als laatste iemand in 1 minuut. Ik was de laatste persoon en moest dit dus in 1 minuut vertellen. Dit was zeker niet makkelijk want je moest je sprookje dan ook nog eens ondersteunen door tekeningen in het zand.


Dan kreeg iedereen een pen en 2 papiertjes. We schreven 2 woorden op en staken dit in een zak. We mochten kiezen welke 2 woorden het waren. Dan begonnen we bij de eerste persoon in de kring. Die kreeg een bol klei in de handen. De vorige persoon trekt een kaartje met een woord op, de volgende persoon (de persoon met de bol klei), moet een zin zeggen met dit woord in. Dan moest die persoon ook nog een verandering aan de bol klei maken. Zo ging de kring rond en kwamen we tot een verhaal. Het was een hilarisch verhaal omdat het echt heel uiteenlopende woorden waren.

Als laatste opdracht moesten we uit een hele stapel, 8 prenten kiezen, en dit in een groepje van 4. We wisten het verhaal over de prenten niet. We kozen 8 prenten en legden ze in een volgorde die wij mochten bepalen. Nadien moesten we er een verhaal zelf van maken. Als toonmoment kregen we een kamishibai met een lamp die erop scheen, en moesten we ons zelfgekozen verhaal voorbrengen, ondersteund met geluiden.

Na de 2 sessies hadden we nog een 2-tal uren over. De leerkrachten hebben de film 'MARINA' opgezet omdat deze film aansluit bij het thema.

Na de film, sloten we aan voor het middageten.

Eens we onze buikjes goed rond gegeten hadden, hadden we nog een beetje vrije tijd om ons gerief op onze kamer te zetten.
Als avondactiviteit hadden de leerkrachten een Muzische quiz voorzien met vragen en zintuigrondes. Het was een zeer leuke en interactieve quiz!!

Dag 1 was goed gevuld en nadat we nog even in de bar vertoefden, gingen we slapen.

Dag 2 - Woensdag

In de ochtend kregen we de briefing over het verloop van de dag en onze opdracht voor de volgende dag. We werden in 2 groepen verdeeld aan de hand van een Mars, Bounty, Snicker,... Dit zorgde voor de verdeling over de 2 scholen, wij hadden de gemeenteschool. Dan moesten we binnen die 2 groepen ook nog een legoblokje nemen. Zo werden de groepen voor bovenbouw, onderbouw en coördinatie gevormd. Ik behoorde tot de groep bovenbouw. In de voormiddag kregen we de opdracht om 4 workshops ineen te steken.
Ik en Charlotte zaten samen in een groepje en kozen voor het domein muziek. We hadden zoveel inspiratie gehaald uit de sessie bodyexpressie dat we dit wouden doen met de kinderen.
Om 11 uur vroeg de coördinatiegroep of we nog iets moesten weten over de lokalen of school want zij vertrokken naar de school om al eens te kunnen rondkijken welke materialen er beschikbaar waren.
De workshop die we uitgewerkt hebben, leggen we morgen uit als we de workshop gegeven hebben. Wij hadden nog wat tijd over en hielpen de coördinatiegroep nog wat met knippen.

Voor het eten was er nog even tijd en was er nog een spel voorzien. We moesten groepjes van 4 of 5 vormen en kregen een koffer met luikjes die kunnen opengaan. Dan moesten we door het domein wandelen en bladen zoeken met opdrachten op. Wanneer we de opdracht hadden volbracht, moesten we in onze koffer een bewijs steken. Bijvoorbeeld: de afdruk van een munt, een vingerafdruk,...










Dit was een voorbeeld van een opdracht: een tableau vivant maken, en een gezin met een huisdier nadoen.

Dan was het tijd om te gaan eten, en na het eten kregen we de opdracht om gemakkelijke kledij aan te doen. We gingen dansen.
De avondactiviteit begon, maar ik heb zelf niet meegedaan omdat ik me niet zo goed voelde en heel veel buikpijn had. Ik heb wel gekeken en foto's getrokken.













Na deze goede voorbereidende dag, gingen we terug slapen.

Dag 3 - Donderdag (Muzodag)

We stonden vroeg op om al ons materiaal te nemen en op tijd te vertrekken naar de gemeenteschool. We maakten ons lunchpakket, rugzak en vertrokken te voet. Het was niet zo heel ver en we kwamen mooi op tijd aan zodat we nog wat konden klaarzetten. Alles was goed geregeld en de auto was vol geladen met materiaal. De auto zette al het materiaal af op de 2 scholen.

Na het klaarzetten, onthaalden we de kinderen in de polyvalente zaal en was er een inleiding. Dit ging over 2 vrouwen die juf wilden worden, maar die nog niets wisten over MUVO. Ze hopen vandaag wat meer te weten te komen en ze komen eens langs in alle klassen.
De groepen werden verdeeld aan de hand van verschillende koffers/zakken. Dit was een zeer leuke en efficiënte manier van verdelen.

Daarna gingen wij van start met onze workshop van ongeveer 40 minuten. We hebben deze workshop 4 keer gegeven, verspreid over de hele voormiddag.

Onze workshop die we in elkaar staken voor de voormiddag, was als volgt:
We verwelkomen de leerlingen  op de planeet stamp-klap- tik. En in die planeet wordt er niet gesproken, dus om elkaar te begroeten hadden we een probleem, maar wij hebben daar iets voor gevonden, namelijk bodypercussie. Door geluiden met ons lichaam te maken, gaan wij communiceren.

We laten de leerlingen eerst experimenteren met het lichaam, we gingen de kring rond en iedereen mocht een geluid maken met zijn lichaam. Dit was zeer goed om in de sfeer te komen. De leerlingen hadden hier geen problemen mee. Dan moesten zij hun naam verklanken met hun lichaam. Dit was voor sommigen iets moeilijker maar wij hielpen hen erbij door eventueel een idee te geven. Bij 1 groepje is het gelukt om het spelletje 'ik ga op reis en neem mee' te spelen met de namen. We hebben sommige leerlingen wel wat moeten helpen, maar met de hulp ging het zeer goed.

Dan hadden ik en Charlotte een geheime handdruk gemaakt. Er stond in het midden van de kring een doos, hier zaten onzichtbare kledingstukken in die we moesten aandoen om naar de planeet stamp-klap-tik te kunnen. Eens we dit aanhadden, deden we onze geheime handdruk en trokken de kledingstukken uit. Dan vroegen we de leerlingen hoe je iemand kan begroeten, ze stelden direct enkele voorbeelden voor: hallo, hey, yow, bonjour, gutentag,... Hierop gingen we verder.

We verdeelden de groep in groepjes van 3 of 4. We gaven hen de opdracht om in groep 3 begroetingen te kiezen. Je luistert naar het aantal lettergrepen en verklankt deze met je lichaam. Dan plak je die allemaal achter elkaar en heb je een stukje bodypercussie om elkaar te begroeten.
Wij gingen rond om eens te kijken hoe het vlotte en om eventueel bij te sturen. Ik was verwonderd hoe goed dit ging, echt waar!! Hierna volgde een toonmoment voor de andere groepen. Tijdens het toonmoment mogen ze de 3 begroetingen wel nog verwoorden.
Bij de 3de keer dat we de workshop hadden gegeven, was er een groepje heel beschaamd. We kregen hen niet tot het toonmoment. Op dat moment was het moeilijk voor ons om er op in te spelen. Maar we hebben toch een oplossing gevonden. We hebben tegen het groepje gezegd dat we ons hoofd naar beneden zullen doen en goed zullen luisteren. Het groepje stemde er meteen mee in.
Na dit toonmoment hebben we als aanvulling aan de andere groepen gevraagd welke lichaamsdelen ze allemaal gehoord hebben.

Bij de eerste 2 groepen hebben we het volgende erna gedaan: Ik tikte met de ritmestokjes een ritme, de leerlingen stappen op het ritme. Daarna moesten ze klappen op het ritme, daarna moesten ze klappen en stappen op het ritme. En daarna moesten ze de verwelkoming doen wanneer mijn ritme stopte. Mijn ritme kon versnellen of vertragen dus ze moesten goed luisteren. De laatste twee groepen hebben we dit niet meer gedaan omdat er niet veel tijd was maar ook omdat dit eigenlijk geen meerwaarde gaf. Ze hadden de verwelkoming in groep gedaan en hadden soms elkaar echt nodig dus na een tijd liepen ze door elkaar en moesten ze een andere groep verwelkomen, maar dan was er soms een groep alleen. Hierdoor hebben we dit niet meer gedaan!

Hierna gingen we nog verder met de begroeting. Bij het vorige was het makkelijker omdat je mocht praten, maar nu niet meer.
De leerlingen werden verdeeld in groepjes. Wanneer ze echt goed meegewerkt hadden, mochten ze zelf groepjes kiezen. De leerlingen kregen de opdracht om maximum 2 keer 8 tellen te maken met een begroeting. De leerlingen waren zeer enthousiast en begonnen er meteen aan. Sommige groepjes hadden toch nog wat ondersteuning nodig, maar wij liepen rond en vroegen hoe het ging. We stuurden hen ook af en toe nog wat bij, maar we zeiden nooit dat het niet goed was, of dat ze het zo moeten doen.
Nadien volgde een toonmoment aan de andere groepen. Het waren stuk voor stuk prachtige werken.

De sessie liep ten einde maar we wouden toch nog weten hoe ze dit vonden. We bleven in thema van bodypercussie en vroegen aan de leerlingen om op hun lichaam te kloppen (niet te hard). Hoe hoger ze klopten, hoe leuker ze het vonden, hoe lager, hoe minder leuk. Er waren opvallend veel hoge handen die klapten (zelfs boven hun hoofd), er waren ook enkelen die op hun schoenen klopten. Maar dit kwam omdat ze liever knutselen dan met muziek bezig te zijn. We vonden dit dan ook helemaal niet zo erg, want het merendeel van de leerlingen klapte hoog!

Ik vond het zelf al een zeer geslaagde sessie! Af en toe moesten we de opdrachten wat bijsturen of meer uitleggen, maar dit hing van groep tot groep af. Ik vond het zelf goed dat we tussendoor ook blijven rondgaan zijn om de leerlingen bij te staan en dat we inspeelden van groep tot groep. Wat eventueel nog beter kon, was niet enkel denken over de planeten en de ruimte, maar misschien iets ruimer denken over vluchten, naar betere of slechtere oorden, ...

De laatste keer dat we de workshop gaven, moesten de leerlingen een papiertje invullen over welke sessie ze graag in de namiddag wouden doen als verdieping. Ze schreven bij elke workshop een nummer van 1 tot 4. De coördinatiegroep verdeelde tijdens de middagpauze zo de groepen op.

Tijdens de middagpauze reflecteerden we al eens met andere groepen hoe het ging.

Na de bel 's middags werden de leerlingen terug verdeeld maar nu aan de hand van kleuren. Wij waren de kleur rood en staken een rode boomwhacker in de lucht. De kinderen werden afgeroepen en kregen een rode bol of hun trui geplakt.

We begonnen de verdieping door de leerlingen terug welkom te heten in de planeet stamp-klap-tik. Dan speelden we nog een klein spelletje om er terug in te komen. Ik begon door een naam te zeggen en een beweging te doen, dan moest iedereen die in de wijzerszin tussen mij en die persoon zat, die beweging nadoen. Dan zei die een andere naam en zo ging het verder. Het spelletje was leuk, maar ze deden het heel traag. Dus ik heb ze proberen aanmoedigen om er tempo in te steken. Dit lukte niet zo goed en daarom hebben we het spelletje gestopt. We hadden het eigenlijk al wat te lang gespeeld, want het was maar gewoon sfeerschepping. In het vervolg moeten we dus duidelijk afspreken hoe lang het maximum mag duren!

Na dit spelletje hebben we de leerlingen een basisritme van seven aangeleerd.
Het ging als volgt:
- 7 keer klappen op de benen (2 keer)
- klap op de benen, kruisen op de schouders, klap op de benen, kruisen op de schouders,klap op de benen, kruisen op de schouders,klap op de benen.  (2 keer)
- klap op de benen, kruisen op de schouders,tik op hoofd, klap op de benen, kruisen op de schouders,tik op hoofd, klap op de benen. (2 keer)
- klap op de benen, kruisen op de schouders,tik op hoofd, knipperen met vingers, tik op hoofd, kruisen op de schouders, klap op de benen. (2 keer)

Ik leerde dit in stappen aan aan de leerlingen. Ik telde ook mee omdat dit de leerlingen helpt. Het was goed dat ik meetelde want ik heb het 1 keer geprobeerd zonder te tellen en ze versnelden direct. Door te tellen, geef je dus duidelijk het ritme aan zonder te versnellen of vertragen.

Dan begonnen we met ons voor te bereiden voor het toonmoment. We vertelden de leerlingen dat wij een basisritme gemaakt hebben van rap/hiphop. De leerlingen waren direct enthousiast toen ze het word rap/hiphop hoorden en begonnen zelf al een ritme te klappen. Het was zo mooi om te zien dat ze dat echt leuk vinden! Het ritme ging als volgt:
- klap in de handen, klap op je been met 1 hand, stamp met 1 voet op de grond.
- klap in de handen, klap op je been met 1 hand, stamp met 1 voet op de grond.
- 2 keer klappen in de handen, klap op je been met 1 hand, stamp met 1 voet op de grond.
- klap in de handen, klap op je been met 1 hand, stamp met 1 voet op de grond.

We leerden dit in stappen aan, aan de leerlingen en oefenden dit een paar keer na elkaar. Na een paar keer te doen, hadden ze het echt goed door. Dan gaven we ze de opdracht om per 4 of 5 een stuk van 8 tellen (dat zich 2 keer moest herhalen), eraan te breien. De leerlingen mochten zelf een groepje kiezen en dit hielp hen ook. Zo voelden ze zich goed op hun gemak en hadden ze weinig problemen. Het stukje dat ze in groep moesten maken, moest op hetzelfde ritme blijven. Ik ging rond met de ritmestokjes en klopte voor sommige groepjes het ritme nog eens. Dit hielp echt, dus ik was blij dat ik met dit idee kwam.

Na dat ze zelf het stukje geoefend hadden en wij hen geholpen hadden, gingen we het in groep oefenen. We spraken met de groepjes af wie er eerst ging, wie dan en wie als laatste.
Dan volgde er een oefenmoment waar we het basisritme afwisselden met een groepje zodat ieder groepje eens aan de beurt komt.

Na de speeltijd volgde het toonmoment. Wij moesten eerst gaan kijken in de klas van het tweede leerjaar. Het was een toonmoment beeld, heel knap! Daarna hadden de leerlingen toch wel wat stress en wouden zo snel mogelijk naar hun eigen klas om te beginnen aan hun toonmoment.
Het toonmoment was aangebroken en we begonnen eraan. De groepjes hadden in de namiddag gevraagd aan mij of ik met de ritmestokjes wou blijven kloppen, zo konden zij het ritme goed horen. Dit was echt goed, want hierdoor zat elk groepje op het juist en hetzelfde ritme.
Na het prachtige toonmoment, was het tijd om alle leerlingen terug te verzamelen in de polyvalente zaal voor het slotmoment.
De 2 vrouwen die juf willen worden, hadden een koffer vol en leegden deze uit. Bij sommige voorwerpen stelden ze een vraag en mochten enkele kinderen hun toonmoment nog eens voordoen. Nadien moesten alle leerlingen recht staan en deden we het vliegerlied. Dit was een zeer leuke en mooie afsluiter van deze mooie dag!

Nadat de leerlingen naar huis vertrokken, kuisten wij de lokalen op en zetten alle banken terug goed. Wanneer iedereen klaar was keerden we terug naar Destelheide.
We kregen nog een tijdje vrij voor het eten om even uit te blazen en te oefenen voor ons toonmoment. Na het eten, was het tijd voor ons toonmoment dat we op de campus hadden voorbereid. Wij waren het laatste groepje en dat vonden wij zelf ook spijtig. Wij zagen dat bij iedereen de aandacht verzwakte omdat het al heel lang duurde (3 uur). Na elk toonmoment moesten we een berichtje sturen met een code en 1 woord naar een bepaalde nummer. Dit verscheen dan als een woordwolk op de computer en werd geprojecteerd met de beamer. Zo konden we zien wat iedereen van elk toonmoment vond. Bij ons was het heel positief, maar er stond ook 1 keer langdradig in. Dit is me bijgebleven omdat het de opdracht was van 5 tot 10 minuten. Ons toonmoment heeft niet langer dan 8 minuten geduurd, maar volgens mij kwam dit omdat we het laatste groepje waren en iedereen al wat moe was. Ik vond het eigenlijk wel nog eens leuk om te doen! Ik stak er grappige en serieuze momenten in (dit was wel soms improvisatie). Zo bleef het toch een beetje leuk voor de rest. Ik hoorde dan ook iedereen lachen omdat ik de meest grappige kop trok.

Na alle toonmomenten was het tijd om onze laatste avond af te sluiten in de bar.

Dag 4 - Vrijdag

De laatste dag in Dworp was aangebroken. We maakten ons valies voor het ontbijt zodat we na het ontbijt deze direct naar de bagageruimte konden brengen en konden beginnen evalueren.
We begonnen met de muzodag van donderdag te evalueren. We kregen een evaluatieformulier waar allerlei talenten op stonden die te maken hadden met Muzo (bv: creatief, praktisch, muzisch-didactisch, leidend,...). We moesten voor elke persoon van de gemeenteschool en van de bovenbouw, 1 positief punt noteren bij een talent en 1 werkpunt. Bij mij kwam vooral naar voor als positief punt dat ik een echte kindervriend was, en als werkpunt dat ik niet leidend maar eerder volgzaam ben. Ik kan me hier helemaal in vinden! Wanneer er 1 echt bepaalde leider is ben ik volgzaam omdat ik dan schrik heb dat ik iets verkeerd zeg of doe. Een echte kindervriend ben ik helemaal, ik hou van kinderen!
Nadien bekeken we de 2 filmpjes van de scholen, echt grappige en goed gemaakte filmpjes! Chapeau voor Tim en Kevin.
Dan volgde er een tussendoortje met de hele groep. We moesten eerst op huisnummer in een lange rij gaan staan. Daarna was het op leeftijd en dan op achternaam. Bij dit laatste werden we zo verdeeld in groepjes van 4.
We moesten in groepjes van 4 reflecteren over de hele module. We kregen 4 papiertjes waar een soort gedicht op stond dat we moesten maken. k trok het kaartje van een naamvers. De opdracht luidde als volgt:
- noteer de letters van je naam onder elkaar.
- verzin bij elke letter een zin die je indrukken, gevoelens, herinneringen,... aan de module muzische school weergeven.
Dit was mijn naamvers:

Muzisch
Affe muzo-dag
Allerlei inspiraties
Yes we can!
Kei tof
Emotieuitdrukkingen

Ik heb afgewisseld tussen alleen woorden en tussen meerdere woorden!
Dan werden er nog enkele voorgelezen in grote groep en besproken. Ik heb mijn naamvers ook voorgelezen.

Zo zaten deze 4 dagen Dworp er weeral snel op. Spijtig maar helaas moesten we terug naar huis.
Het was weer een inspirerende 4-daagse waarbij het heel leuk was dat we zelf de workshops ineen mochten steken en de avondactiviteiten waren ook zeer leuk en ontspannend!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten