zaterdag

Shadow



Wanneer ik naar het programma "Het beste van Got Talent Worldwide" keek op VTM, vond ik dit het mooiste wat eruit kwam! Het was niet alleen mooi maar door het verhaal dat erachter zat, ontroerde me het echt! Wanneer je dit filmpje als inleiding laat zien op les waarin ze zelf mogen werken met schaduwbeelden, dat de leerlingen er zeker zin gaan in hebben. Je kan bespreken met de leerlingen dat er zeker een verhaal moet achter zitten want dat het verhaal het mooi maakt. Dan kan je de leerlingen zelf aan de slag laten. Je kan kiezen tussen een verhaal laten spelen als persoon zelf of je kan ze figuurtjes laten maken. Wanneer je dit filmpje laat zien is het misschien leuker voor de leerlingen om echt zoals in het filmpje, als persoon zelf te spelen.
Voorzie nadien een toonmoment en ik denk dat dit een zeer geslaagde les is.

Prachtwerk!


Ik zag dit filmpje voor het eerst verschijnen op Facebook. Het filmpje sprak me direct aan. Het is gewoon heel mooi hoe deze man met wat verf en zijn handen zo een prachtig kunstwerk kan maken. Nadat ik het filmpje bekeken heb, gaf het me direct inspiratie. Je kan dit perfect gebruiken als instap van je les Muzo.Je moet er dan wel duidelijk bij zeggen dat dit niet mogelijk is om zo een kunstwerk te maken. Wij zijn hier namelijk niet in gespecialiseerd en wij hebben dit ook nog nooit gedaan. Door dit te vermelden gaan de leerlingen niet teleurgesteld zijn over hun eigen werk. Je laat de leerlingen gericht kijken naar de verschillende technieken die de man gebruikt. Hij gebruikt zijn vingertoppen, zijn handpalmen, een doek om verf te mengen, verf aanbrengen op een plaat en met zijn handen te verf manipuleren om een speciaal effect te creƫren.
Je kan de leerlingen hiermee laten experimenteren om tot het besluit te komen dat elke leerling een andere techniek verkiest. Je kan hen ook verdelen in verschillende groepen en in de verschillende groepen een andere ondergrond leggen. Je kan bijvoorbeeld gewoon papier gebruiken, een stuk karton, een oud bord en een gladde plaat. Zo kunnen de leerlingen ervaren wat moeilijker en wat makkelijker gaat.

Je kan deze opdracht ook kaderen binnen enkele belangrijke dagen zoals Vaderdag, Moederdag, Kerstmis, Pasen, ...

Iedereen zou dit filmpje moeten bekijken en direct worden aangesproken om dit toe te passen in de praktijk.